Universell utforming

Daglig leder / prosjektleder

Fra 1. juli 2014 er det lovpålagt krav om at alle nye bestillinger, inkludert større endringer, av bl.a. nettsteder må være tilpasset kravene om Universell Utforming (UU). For eksisterende løsninger er fristen satt til 2021, men det anbefales å tilpasse nettstedet sitt allerede i dag.
Kravene om universell utforming gjelder for private og offentlige virksomheter, lag ogorganisasjoner som bruker nettsteder eller automater som hovedløsning for å henvende seg til allmenheten.Kravene om universell utforming gjelder hvis IKT-løsningen underbygger virksomhetens alminnelige funksjoner og er en hovedløsning for virksomheten. En virksomhet kan ha flere typer hovedløsninger som alle må være universelt utformet. For eksempel vil både minibanker, betalingsterminaler og kodebrikker for tilkopling til nettbank alle være hovedløsninger for en bank.Antall brukere vil være et sentralt kriterium for å vurdere om en løsning anses som en hovedløsning. En løsning som blir brukt av mange, vil lettere betraktes som en hovedløsning enn en løsning som brukes av få. Videre er tanken bak kravene til universell utforming at det skal være en felles løsning for alle, i stedet for særløsninger for personer med nedsatt funksjonsevne.
Eksempel på nettløsninger som omfattes av kravene er:

  • nettsider som gir informasjon til allmennheten
  • nettsider som er tilpasset mobiltelefoner og nettbrett
  • nettbutikker

Nettløsninger skal oppfylle Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG 2.0). WCAG 2.0 er lovpålagt standard i følge forskriften, og et godt verktøy for å lage nettsider som er tilgjengelige og brukervennlige for personer med nedsatt funksjonsevne.

Prinsipper for tilgjengelig webinnhold

PRINSIPP 01 Mulig å oppfatte
Informasjon og brukergrensesnittkomponenter må presenteres for brukere på måter som de kan oppfatte. Informasjon skal kunne presenteres på en måte brukerne kan oppfatte, det vil si at informasjon ikke kun lar seg bruke ved hjelp av en enkelt sans. For å kunne se grafikk trengs for eksempel en skjerm og synssansen. WCAG krever derfor at bilder skal inneholde en alternativ tekst. Tekst kan presenteres på mange ulike måter, blant annet som punktskrift, leses opp med syntetisk tale, vises på skjerm, tolkes som tegnspråk og vises som symboler. WCAG 2.0 krever derfor at tekst skal brukes som alternativ til andre medier som lyd, film og bilder.
PRINSIPP 02 Mulig å betjene
Det må være mulig å betjene brukergrensesnittkomponenter og navigeringsfunksjoner. Web er interaktivt. Det er viktig at brukere kan navigere, velge knapper, sette haker i avkryssingsfelt og så videre med det utstyret de benytter. Dette betyr for eksempel at det ikke kun skal være mulig å bruke mus, men at all funksjonalitet også er tilgjengelig med tastatur.
PRINSIPP 03 Forståelig
Det må være mulig å forstå informasjon og betjening av brukergrensesnitt. Målet med nettsider er vanligvis at brukerne skal forstå både hvordan sider brukes og skjønne informasjonen de finner. Prinsippet handler om forutsigbarhet, enkelt språk, god hjelpefunksjonalitet. Noen retningslinjer og suksesskriterier som knyttes til dette prinsippet handler også om riktig koding, for eksempel at sidespråket er oppgitt slik at teksten blir lest opp på rett måte for dem som bruker talesyntese.
PRINSIPP 04 Robust
Innholdet må være robust nok til at det kan tolkes på en pålitelig måte av brukeragenter, inkludert kompenserende teknologi. Dette prinsippet omhandler koding, og at tilgjengelighet må ivaretas når man introduserer ny teknologi. I praksis betyr det at nettsider validerer og at koden er riktig. Dette er som regel ivaretatt ved bruk av standardelementer i HTML. Lager du egne elementer (custom widgets), kreves det imidlertid spesiell koding for å sikre god tilgjengelighet.
Ved å følge WCAG 2.0 nivå AA, vil virksomheten oppfylle de pålagte minimumskravene for nettsider i forskriften.
Krav til nettløsningerOppbygging av WCAG
Difi er ansvarlig for å håndtere kravene til Universell utforming og du kan lese mer på uu.difi.no.
Det finnes flere gode testverktøy for å sjekke om nettsider er utviklet med hensyn til universell utforming. Et enkelt nettbasert testverktøy vi ofte benytter finner du på WEB AIM. Der kan du skrive inn din egen nettside for en sjekk, og for nedlasting av en komplett rapport. Ta gjerne kontakt med oss dersom dere trenger råd og hjelp for å utvikle nettsidene i henhold til de nye forskriftene.

Latest news

Cookies have played a significant role in the digital landscape for quite some time, offering various benefits. However, as online information becomes more abundant, the search giant Google is taking a decisive step by phasing out third-party cookies in its Chrome browser. 

Pierre Aryee
Perry Aryee

Drupal 9 reached its end of life (EOL) on November 1, prompting the need for an upgrade plan. Upgrading from Drupal 9 to Drupal 10 is expected to be smoother, thanks to smaller, incremental updates and faster iterations. Drupal recommends fully updating your Drupal 9 site with the latest module and theme versions before transitioning to Drupal 10.

Pierre Aryee
Perry Aryee

Drupal has been a robust choice for building and maintaining websites for decades. Like all other CMS systems, technological advancements and security requirements continually evolve at rapid speed and older software versions will be taken off the market.
 

Nina
Nina Holzapfel

The fastest way to resolve a problem is to write a good support ticket. Learn how to write to get your problem fixed as soon as possible. 

Yngve W. Bergheim
Yngve W. Bergheim